biznis
0

Cijene evropskih dionica drugi dan zaredom u porastu

FENA
Na evropskim su berzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke poručio da će monetarna politika ostati labava kako bi se znatnije smanjila nezaposlenost u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica ojačao je do 9.30 sati 0,4 posto, na 1.092 boda, nakon što je jučer skočio 0,9 posto, prenose agencije.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9.30 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto.

Jučerašnji Bernankeov komentar da bi gospodarstvo trebalo rasti brže kako bi se znatnije smanjila nezaposlenost oživio je nadu ulagača u daljnje popuštanje monetarne politike, a to poticajno utječe na tržišta kapitala.

„Labava monetarna politika pomoći će američkom tržištu nekretnina i poboljšati uvjete hipotekarnih kredita. Ona će, također, sniziti cijenu financiranja kompanija, stoga smo i daljnje skloni ulaganju u dionice, više u američke nego u europske“, kaže Guy Foster, direktor u firmi Brewin Dolphin. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros skočio 2,4 posto, na 10.255 bodova, najvišu razinu od marta prošle godine, kada su Japan pogodili katastrofalni potres i tsunami val.