Strah od slabljenja ekonomije
0

Cijena zlata prvi put iznad 1.900 dolara po unci

Sarajevo-x.com
Cijena zlata u ponedjeljak prvi put je premašila cifru od 1.900 dolara po unci, što je znak da je zabrinutost zbog slabljenja globalne ekonomije i dalje prisutna.

Cijena zlata se na azijskom tržištu popela na 1,913.50 dolara, što je rast od 0,9 posto Strah od slabljenja ekonomije u SAD-u i dužničke krize u Evropi potaknuli su potražnju za zlatom, koje predstavlja sigurnu investiciju, a analitičari predviđaju da će cijena zlata još rasti.

"Investitorima je zlato u ovim teškim vremenima 'sigurno utočište' i taj trend će se nastaviti dok god ne vide pozitivne i održive promjene", kazao je Darren Heathcote iz australskog Investeca.

Analitičari tvrde da je potražnja za zlatom potaknuta špekulacijama da će američke Federalne rezerve najaviti nove poticajne mjere s ciljem jačanja ekonomije.

Guverneri centralnih banaka održat će krajem sedmice tradicionalni godišnji sastanak u Jackson Hole na kojem se očekuje da će guverner američke centralne banke Ben Bernanke najaviti nove poticajne mjere.

Međutim, analitičari tvrde da će oslobađanje nove količine dolara direktno oslabiti tu valutu, što će izazvati novi rast cijene zlata.

"Što su veći stimulansi to je dolar slabiji, a cijena zlata veća", kazao je analitičar Colin Whitehead.