biznis
0

Cijena zlata iznad 1.500 dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zlato je na berzi metala u New Yorku poskupjelo već treću sedmicu zaredom i to na novi rekord iznad 1.500 dolara za uncu.

Slabljenje dolara i zabrinutosti u pogledu perspektive privrede Sjedinjenih Američkih Država povećali su privlačnost zlata kao alternativne investicije, prenijela je američka agencija privrednih informacija Bloomberg.

Cijena zlata za isporuku odmah na Njujorškoj berzi je u jednom trenutku u petak porasla na novi rekord od 1.512,47 dolara za uncu (31,1 gram), da bi se kasnije ustalila na iznosu od 1.506,85 dolara za uncu. Pored toga, i zlato za terminsku isporuku u junu je na berzi u New Yorku poskupjelo na novi rekord od 1.509,60 dolara za uncu, što je već deseti put ovog mjeseca da je cijena porasla na rekordni nivo.

"Na cijenu zlata u ovom trenutku najviše utiče niska vrijednost dolara. Tržište je postalo nervoznije pošto se pojavila zabrinutost u vezi prezaduženosti SAD-a, povrh problema u Evropi i na Bliskom istoku, što sve više povećava privlačnost zlata kao sigurne investicije", izjavio je broker Chai Un Su.

Dolar je ove sedmice oslabio u odnosu na korpu šest najvažnijih svjetskih valuta na najniži nivo još od augusta 2008, usljed špekulacija da američka Uprava federalnih rezervi ne namjerava skoro da poveća ključnu kamatnu stopu sa nivoa blizu nule.

Agencija za kreditni rejting "Standard and Purs" je ove nedjelje smanjila ocjenu prognoze zaduženosti SAD-a na "negativnu" sa "stabilne".

Na poskupljenje zlata u proteklih godinu dana od čak 31 posto su takođe uticali nasilje na Bliskom istoku, dužnička kriza u Evropi i japanska nuklearna kriza.