biznis
0

Cijena nafte u Londonu ispod 115 dolara

FENA
Cijena nafte na londonskom tržištu pala je u ponedjeljak ispod 115 dolara za barel, nakon što su ulagači vagali faktore kao što su blago jačanje američkog dolara i mogućnost rasta potražnje na početku američke ljetne sezone putovanja.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 39 centi, na 114,64 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 45 centi i iznosila 100,14 dolara.

Očekuje se da će državni praznici u SAD-u i Velikoj Britaniji u ponedjeljak ograničiti obim trgovine. Američka ljetna sezona vožnje, kada obično raste potražnja za benzinom, tradicionalno počinje nakon Dana sjećanja.

"Obim trgovine vrlo je mali bez britanskoga i američkog tržišta. Jedini faktor koji vidim je malo snažniji američki dolar koji može pritisnuti cijene", rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank.

Euro je u ponedjeljak oslabio budući da je neizvjesnost rješavanja grčke dužničke krize zadržala ulagače postrani, dok se dolar stabilizirao nakon pada krajem prošle sedmice. Jači dolar može smanjiti potražnju ulagača za robom izraženom u dolarima kao što je nafta.

Trgovci naftom ostali su usredotočeni na benzin. Cijene benzina na terminskom tržištu skočile su u petak u očekivanju veće potražnje tokom ljeta, no rast je bio ograničen budući da je pad prodaje nekretnina u SAD-u izazvao dodatnu zabrinutost u vezi s gospodarstvom.

"Očekuje se rast cijena zbog sezone vožnje u SAD-u", rekao je Jonathan Barratt iz tvrtke Commodity Broking Services iz Sydneya. "Smatramo da bi to zapravo moglo podržati cijene sirove nafte", dodao je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Hina, objavila je u međuvremenu na svojim web stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 110,27 dolara, što znači da je bila 44 centa viša nego dan ranije.