biznis
0

Cijena nafte stabilna nakon rasta američkih zaliha

FENA
Cijene nafte na svjetskim tržištima stabilizirale su se oko razine od 40 dolara za barel, nakon što su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle na najvišu razinu u 18 mjeseci, a ulagači predvidjeli još crnih gospodarskih podataka iz najvećeg svjetskog potrošača goriva.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u martu ostala je tako do podneva na američkom tržištu gotovo nepromijenjena i iznosila je 40,34 dolara. Na tržištu u Londonu barel je poskupio 30 centi, na 44,45 dolara.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošloj sedmici za 7,2 miliona barela, na najvišu razinu u 18 mjeseci, pokazali su podaci američke vlade. To je dvostruko više nego što su očekivali analitičari i šestu sedmicu zaredom da bilježe rast.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu kretala se u protekle dvije sedmice između 39 i 49 dolara za barel. "Čini se da se tržišta sirove nafte još uvijek kreću u tom rasponu trgovanja, budući da očekivanje tržišta da će OPEC srezati opskrbu podupire cijene", navela je tvrtka MF Global u izvještaju, prenosi Business.hr.

OPEC je obećao da će smanjiti proizvodnju nafte za ukupno 4,2 miliona barela dnevno u odnosu na razine iz septembra prošle godine, budući da globalno gospodarsko usporavanje smanjuje potražnju za naftom i pritišće cijene.

Globalno gospodarsko usporavanje srezalo je potražnju i povećalo zalihe goriva, spustivši cijenu barela za više od 100 dolara u odnosu na cijenu iz srpnja 2008. godine od 147 dolara za barel.

Prognoze o potražnji u SAD-u pritisnute su procjenama o velikom gubitku radnih mjesta.

Naftni kartel OPEC saopćio da je referentna cijena barela njegove nafte u srijedu poskupjela za 12 centi u odnosu na dan ranije i iznosila je 41,64 dolara.