Međunarodno tržište
0

Cijena nafte skočila na 72 dolara za barel

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na temelju optimizma oko brzine globalnog ekonomskog oporavka i prognoza o snažnijoj potražnji za naftom.

Cijena sirove nafte na tržištu u Londonu porasla je za 50 centi na 70,50 dolara. U elektroničkoj trgovini na američkom tržištu skočila je 45 centa na 72,22 dolara za barel.

Američka su tržišta danas zatvorena zbog praznika.

U prošloj su sedmici cijene sirove nafte skočile za 2,6 posto, podržane uglavnom padom vrijednosti dolara i predviđanjima o većoj potražnji za energijom koje su objavile Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i američka vlada.

"Na tržištu vlada snažno pozitivno raspoloženje zbog očekivanja još jednog skoka na tržištima dionica u ovoj sedmici i poboljšane prognoze IEA-e o potražnji za energijom", kazao je Ben Westmore, analitičar iz National Australia Bank.

Snažniji dolar ograničio je rast cijena, potaknuvši ulagače da smanje pozicije vezane za robu čije su cijene izražene u dolarima slijedom očekivanja da bi ključne kamatne stope u SAD-u mogle porasti ranije nego što se očekivalo. Takva su očekivanja podržala vrijednost dolara naprema košarici ostalih ključnih valuta.

Uzlazni trend cijena podržalo je i insistiranje vodećih proizvođača nafte na dogovorenim smanjenjima proizvodnje usprkos poboljšanim prognozama o potražnji.

Tako su izvori u industriji u ponedjeljak najavili da će Saudijska Arabija, vodeći svjetski izvoznik nafte, u novembru potvrditi važeća ograničenja opskrbe azijskih kupaca, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u odvojenom izvještaju da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 68,86 dolara, što je 1,03 dolara više u odnosu na dan ranije.