New York
0

Cijena nafte najniža za posljednje tri godine

FENA
Sirova nafta je tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku jutros pojeftinila na najniži iznos u posljednje tri godine, pošto su nepovoljne vijesti iz američke privrede i sunovrat indeksa na berzama papira od vrijednosti izazvali još veći pesimizam investitora u pogledu tražnje nafte.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru je danas na robnoj berzi u New Yorku pala za 1,50 dolara, na 47,78 dolara za barel, što je najniži iznos još od 2005, prenijele su svjetske agencije.

Evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu je istovremeno pojeftinila za 1,88 dolara, na 46,09 dolara za barel.

Barel je u odnosu na jučerašnju zaključnu cijenu izgubio na vrijednosti čak 5,15 dolara, nakon što su novi podaci o slabosti američke privrede izazvali nagli pad indeksa Dow Jones od 7,7 odsto.

I većina azijskih berzi je danas doživjela isto, tako da je japanski indeks "Nikei 225" pao za 6,4 odsto, korejski kompozitni indeks za 3,4 odsto a honkonški "Hang Seng" za 4,8 odsto.

"Priča je ista - zabrinutost oko potrošnje i dalje izaziva depresiju na tržištu nafte. Najnoviji podaci iz SAD i drugih zemalja podržavaju mišljenja da potrošnja pada", izjavio je analitičar australijske "Commonwealth Bank" David Moore.