Berze
0

Cijena nafte na petosedmičnom minimumu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sirova nafta je na berzi u New Yorku u ponedjeljak pojeftinila na oko 64 dolara za barel i tako dotaknula petosedmični minimum, što je posljedica sumnji u izglede globalnoga ekonomskog oporavka.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u augustu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 2,74 dolara, na 63,99 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta u isto vrijeme na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 1,71 dolar, na 63,90 dolara za barel, prenio je Reuters.

Berza u New Yorku nije radila u petak zbog državnog praznika Dana nezavisnosti, a iako je bilo elektronskog trgovanja, berza nije objavila zaključnu cijenu za taj dan.

Pesimizam oko globalnoga privrednog oporavka potaknut je prošlosedmičnim podacima o rekordnoj stopi nezaposlenosti u SAD-u u proteklih 26 godina, kao i najvećoj nezaposlenosti u eurozoni u posljednjih deset godina.

Nafta je pojeftinila usprkos tome što su pobunjenici napali naftna postrojenja u Nigeriji, velikom afričkom izvozniku te sirovine.

Investitori će krajem sedmice usmjeriti pažnju na sastanak Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja, koji se održava u talijanskom gradu L'Aquilli od 8. do 10. jula.

Očekivalo se da će se na samitu ukazati na znakove da se privrede stabiliziraju, ali i kako je još rano da se prestanu primjenjivati mjere za stimulaciju privrednog oporavka.

Francuska banka Societe Generale saopćila je u ponedjeljak da se korekcija cijene sirove nafte, koja je tokom prošlog tromjesečja porasla čak 42 posto, dugo očekivala. Ta banka prognozira da će nafta nastaviti da pojeftinjuje i da će u julu njena cijena iznositi prosječno 60 dolara za barel.

Pad cijene bi ipak mogli ograničiti napadi na naftnu infrastrukturu u Nigeriji, koja je najveći afrički proizvođač "tečnog zlata".

Naftni giganti Chevron, Royal Dutch Shell i Agip su u posljednjih šest sedmica u Nigeriji smanjili proizvodnju nafte za oko 273.000 barela na dan, uslijed novog vala napada pobunjenika.