biznis
0

Cijena nafte "divlja" zbog netransparentnih Hedge fondova

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više informacija o hedge fondovima i veća transparentnost kada su u pitanju akteri na tržištima terminskih ugovora ključni su uvjeti za ostvarenje cilja skupine G-8 o ublažavanju oscilacija cijena nafte, upozorio je čelnik Međunarodne agencije za energetiku (IEA) na samitu osam bogatih zemalja u talijanskoj L'Aquilli.

U saopćenju objavljenom u srijedu skupina G-8 zatražila je od međunarodnih institucija poput IEA-e da smanje pretjerane oscilacije cijena nafte.

Terminski ugovori za sirovu naftu dosegnuli su prošle godine rekordnu vrijednost od 147 dolara za barel da bi se nekoliko mjeseci kasnije stropoštali ispod razine od 40 dolara zbog međunarodne finansijske krize.

"Transparentnost na tržištima terminskih ugovora nedvojbeno je ključna: ko trguje, te je li riječ o komercijalnoj ili nekomercijalnoj trgovini. Potrebna nam je veća transparentnost", tumači u četvrtak izvršni direktor IEA-e Nobuo Tanaka u razgovoru za Reuters na rubu proširenog samita G-8 u Italiji.

"Ipak, još uvijek smatramo da su temeljni tržišni pokazatelji važniji za utvrđivanje kretanja cijena nafte: spekulacije pojačavaju trend rasta odnosno pada cijena ali ne određuju nužno samu cijenu", dodao je.

Drugi je važan element za poboljšanje transparentnosti potreba za preciznim podacima s naftnih tržišta, ističe Tanaka.

"Naši podaci nisu dobri, posebno kada su u pitanju gospodarstva u nastajanju, stoga ne možemo definirati što se događa: kupuju li više nafte kako bi povećali zalihe ili radi potrošnje?"

"Jako je važno znati te podatke kako bi se mogle donositi prognoze za budućnost", zaključio je.

Tanaka je također predvidio "vrlo snažan oporavak" potražnje za naftom u 2010., paralelno ubrzavanju gospodarskog rasta nakon ovogodišnjeg sloma, prenijela je Hina.

Od 2014/2015. odnos ponude i potražnje na naftnim tržištima mogao bi biti "zaista tijesan" ne povećaju li se ulaganja u proizvodnju i traganje za naftom, upozorio je, usporedivši taj scenarij s prošlogodišnjim tržištem i rastom cijena na 147 dolara za barel.