biznis
0

Cijena barela nafte na njujorškoj berzi ispod 113 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijena barela sirove nafte spustila se danas na ključnoj njujorškoj berzi ispod 113 dolara zbog jačanja dolara, a eksperti navode da je na pojeftinjenje osnovne energetske sirovine uticala i vijest o ubistvu vođe Al-Kaide Osame bin Ladena, koga su američke snage likvidirale u nedjelju u Pakistanu.

U elektronskoj trgovini na berzi u Njujorku nafta je pojeftinila za 57 centi, na 112,95 dolara po barelu, dok su na londonskom tržištu terminske kotacije te sirovine za junske isporuke opale za 50 centi. Barel nafte od 159 litara trenutno na indikativnoj, evropskoj berzi, u Londonu košta 124,62 dolara.

Dolar je, inače, na globalnim berzama jutros vrijedio 1,4769 za euro, prema 1,4823 kasno sinoć. Američka agencija Asošijeted pres podsjeća da su cijene sirove nafte na globalnom tržištu uvećane 34 posto od sredine februara, uglavnom zbog političke neizvjesnosti izazvane bombardovanjem Libije od NATO-ovih snaga i oštrog slabljenja dolara prema euru i drugim jakim valutama.

Neki tržišni eksperti izražavaju bojazan od mogućnih napada Al-Kaide po ciljevima u SAD-u, u znak osvete za ubistvo njihovog lidera Bin Ladena, dok drugi smatraju da će smrt "svjetskog teroriste broj jedan" imati "sasvim mali uticaj na naftno tržište."

U SAD-u su stručnjaci za tržište nafte sada više usmjereni na američku monetarnu politiku, nakon što je predsjednik centralne banke te zemlje Ben Bernanki protekle sedmice najavio da će Vašington u dužem periodu forsirati sadašnju politiku superniskih kamatnih stopa. Agencije citiraju tržišnog eksperta Kamerona Hanovera, jednog od stručnjaka koji veruju da će budući potezi američke centralne banke (Fed) imati veći uticaj na naftno tržište nego sudbina Bin Ladena.