biznis
0

Chavez naložio nacionalizaciju strane čeličane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez je naložio nacionalizaciju najvećeg stranog proizvođača čelika u toj zemlji, čeličane "Ternium Sidor", nastavljajući tako talas preuzimanja u sklopu kojeg je prije samo nekoliko dana najavljena i nacionalizacija proizvođača cementa, javljaju agencije.

Vlada Venecuele je saopćila da će čeličana, u većinskom vlasništvu argentinskog "Terniuma", biti vraćena u ruke države, poslije čega je vrijednost dionica te kompanije na berzi u New Yorku pala čak 10,37 posto, na 34,67 dolara, prenio je Reuters.

Potpredsjednik Venecuele Ramon Carrizalez je optužio matičnu kompaniju "Ternium" da pokazuje više brige za svoje mašine nego za radnike. Istovremeno traje oštar sukob sindikata i rukovodstva čeličane.

Carrizalez je, ipak, naveo da će kompanija "Ternium" primiti kompenzaciju i da je čak moguće da joj bude ostavljen manjinski paket dionica. "Ovoj vladi je radnik najvažniji", izjavio je on.

U "Terniumu" kažu da njihova venecuelanska filijala ostvaruje prihode od oko 2,4 milijarde dolara godišnje, što čini četvrtinu ukupnih prihoda grupacije, kao i da proizvodi oko 4,5 miliona tona tečnog čelika godišnje.