Zbog kršenja obaveza
0

"Čez" se povlači iz projekta RiTE "Gacko"

FENA
Češka energetska grupa "Čez" najavila je danas povlačenje iz projekta u Rudniku i Termoelektrani "Gacko" i prodaju svog udjela u zajedničkom preduzeću "Nove elektrane RS" (NERS).

Generalni direktor NERS-a Aleksandar Obradović rekao je da je "Čez" aktivirao zaštitnu opciju u ovom projektu, čija je planirana vrijednost bila 1,4 milijarde eura zbog činjenice da je došlo do kršenja obaveza iz potpisanog sporazum od "Elektroprivrede RS-a".

Precizirao je da je "Čez" jučer svom partneru u projektu Gacko, "Elektroprivredi RS" (ERS) uručio zahtjev za primjenu "puta opcije" po kojoj će „Čez“ prodati svoj dio od 51 posto u NERS-u za iznos koji pokriva njegove dosadašnje troškove vezane za projekt Gacko.

Obradović nije precizirao koliki je to iznos, ističući da sama primjena "puta opcije" ne mora neizbježno da znači okončanje zajedničkog projekta.

"Njena primjena od "Čeza", međutim, znači da je znatno potreseno naše povjerenje u volju našeg partnera da se zalaže i dalje za uspješno okončanje projekta", naglasio je Obradović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Češko preduzeće je optužilo partnere iz "Elektroprivrede RS-a" za kršenje niza obaveza, nije usvojila dovršenu i uredno predatu Studiju izvodljivosti, za neispunjavanje kriterija za unos imovine, za nepostojanje koncesije za novi kop u RiTE Gacko, nije započeta eksproprijacija imovine za rudnik Gacko, nije izdata dozvola za korištenje voda iz akumulacije Klinje i Vrba, a postoje i druga otvorena pitanja.

Generalni direktor "NERS-a" je dodao i da spor "ERS" s manjinskim akcionarima može biti okončan negativno zbog nedostataka prilikom usvajanja sporazuma, na što je sve, kaže, "Čez" upozoravao.

"Sada je na potezu Elektroprivreda RS", zaključio je Obradović i dodao da sve ovo ne znači i automatski kraj projekta Gacko.

Ostavili su mogućnost nastavka razgovora vezanih za realizaciju projekta, a ekskluzivitet za "Čez" u vezi s tim projektom i dalje važi i proizilazi iz Sporazuma o budućem investiranju sklopljenim s Vladom RS-a.