biznis
0

ČEZ kupio 76 posto albanskog distributera struje

FENA
Česki energetski gigant ČEZ potpisao je s albanskom vladom ugovor o kupovini 76 posto udjela u jedinom albanskom distributeru električne energije OSH, javile su agencije.

Češka kompanija je za većinski udio u OSH ponudila 102 miliona eura, objavljeno je na internet strani kompanije ČEZ.

Privatizirano preduzeće za distribuciju električke energije pokriva cijelu teritoriju Albanije i ima približno milion korisnika, a godišnje isporučuje oko 5,3 teravatsati struje.

Albanski ministar privrede, trgovine i energetike Genc Ruli izrazio je u srijedu, prilikom potpisivanja ugovora, očekivanje da će ČEZ doprinijeti poboljšanju isporuke struje u Albaniji i većem zadovoljstvu korisnika.

"Za ČEZ je potpisivanje ugovora još jedan korak u konsolidaciji pozicije u regionu jugoistočne Evrope. Očekuje se da potrošnja struje u Albaniji dugoročno poraste za pet procenata, a brži rast u regionu se u očekuje jedino u Turskoj gdje je ČEZ također prisutan", rekao je generalni direktor kompanije Martin Roman.

Albanija se u nekoliko posljednjih godina suočava s ogromnim nedostatkom struje nastalim zbog neinvestiranja u izgradnju elektrana proteklih decenija.

Količina uvoza struje varira u zavisnosti od mogućnosti rada hidroelektrana. Albanija je 2007. uvezla 40 posto svoje potrošnje struje.