biznis
18

Četiri razloga zašto Saudijska Arabija ne uspijeva povećati cijenu sirove nafte

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U prošlosti smo svjedočili da, kad god bi pala cijena sirove nafte, OPEC, predvođen Saudijskom Arabijom, jednostavnim potezom stabilizira cijena. Smanjenje proizvodnje bio je čarobni štapić ali je očigledno da taj metod više ne funkcioniše.

Saudijska Arabija još uvijek nije u finansijskim problemima zbog niske cijene nafte. No, ako se sadašnji trendovi nastave uskoro bi i bogata monarhija mogla ostati bez novca. Na inicijativu Saudijske Arabije OPEC je, zajedno sa Rusijom, već odlučio smanjiti proizvodnju, ali značajniji efekt povećanja cijena nismo vidjeli.

Prema Business Insideru, Saudijska Arabija nema više mogućnost kontrole cijena nafte na svjetskom tržištu. Ako bi i došlo do povećanja cijene nafte na 60 dolara po barelu proizvodnja iz škriljaca u SAD bi postala isplativa i SAD bi ponovo povećala svoju proizvodnju. Činjenica da su Sjedinjene Države već preuzele prvo mjesto po proizvodnji sirove nafte i da su, nakon decenijske zabrane, ponovo započele izvoz, nikako ne ide na ruku Saudijskoj Arabiji.

Također, članice OPEC-a najčešće varaju i ne poštuju dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte. To bi se moglo ponoviti jer većini zemalja koje su članice OPEC-a očajno treba svježi novac.

Iranu su konačnu ukinute sankcije a ova zemlja je jedna od najbogatijih zemalja kada se gledaju rezerve nafte. Iran će uskoro tržištu ponuditi milion barela nafte dnevno, a činjenica da će time naštetiti Saudijskoj Arabiji svakako ih ne brine.

Četvrti razlog zašto Saudijska Arabija ne uspijeva povećati cijene su ogromne zalihe u Sjedinjenim Državama li i drugim zemljama te usporavanje privrede u Kini.

Ako cijene nafte ostanu na sadašnjem nivou, čak i uz smanjenje budžetskih izdataka za 25 posto, Saudijska Arabija će bankrotirati za tri do pet godina.