biznis
0

Češko pivo dobilo zaštitni znak EU

FENA
Češko pivo je, poslije višegodišnjih napora proizvođača, dobilo od Evropske unije zaštitni znak pošto ga je Evropska komisija upisala u Registar zaštitnih znakova, saopćilo je Češko ministarstvo poljoprivrede.

Znak "češko pivo" neće imati svako pivo proizvedeno u Češkoj nego samo ono koje je izrađeno po posebnom postupku.

"Taj naziv moći će da koriste samo piva sa sadržajem alkohola između 2,6 i šest procenata i piva pravljena isključivo u Češkoj", objasnio je ministar poljoprovrede te zemlje Petr Gandalovič u saopćenju dostavljenom agenciji ČTK.

On je dodao da se oznaka neće odnositi na piva s niskim sadržajem alkohola, niti ona koja ga imaju previše.

"Zahtjev za upis u Registar zaštitnih znakova češki pivari su podnijeli neposredno po ulasku u EU 2004. godine. Poslije dugotrajnog i nimalo lakog procesa konačno su dočekali zaštitni znak na koji s pravom mogu da budu ponosni", rekla je češka ambasadorka pri EU Milena Vicenova.

Evropska unija razlikuje tri vrste registracije - zaštićena oznaka izvornosti (Protected Designation of Origin - PDO), zaštićeno geografsko porijeklo (Protected Geographical Indication - PGI) i garantovano tradicionalni specijalitet (Traditional Speciality Guaranteed -TSG).

Dok prve dvije zaštitne oznake potvrđuju da se proizvod djelimično ili potpuno proizvodi u određenoj geografskoj oblasti, u trećoj kategoriji su specijaliteti koji mogu da dokažu tradicionalnu proizvodnju i sastav.