biznis
100

CEO Winter konferencija okupila više od 300 učesnika

Klix.ba
CEO (Career and Enterpreneurship Opportunities) Winter konferencija je 07. i 08. decembra bila mjesto susreta više od 300 učesnika, predavača i predstavnika nekih od najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju su organizovali Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). U realizaciji programa CEO konferencije bili su uključeni Centar za preduzetništvo i upravljanje znanjem, Centar za razvoj karijere studenata i MIT Centar Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ideju su podržali USAID, UNDP, Posao.ba, Inside by Ećo, Prizma, Coca Cola, Burn, Sol Azur, Klix, Studomat i StartUp Magazin.

CEO Winter konferencija je u Sarajevu okupila učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Prvi dan Konferencije je bio rezervisan za motivaciona predavanja, čiji je fokus bio na životnim pričama predavača, usponima i padovima koji su ih pratili tokom karijere. Sa učesnicima su svoje priče podijelili: prof.dr. Kenan Crnkić (Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Emina Ganić (Sarajevo School of Science and Technology), Vedran Peršić (Sberbank BH d.d), Edin Mehić (Development Studio - Posao.ba), Vesna Beganović (Via Media), Marko Pavlović (Al Jazeera Balkans), Edin Saračević (HUB 387), Damir Nikšić (konceptualni umjetnik), Ena Bojičić (Deseen) i Damir Šaljić (GITT).

U okviru ovoga dijela Konferencije je, premijerno izvan programa Al Jazeere, prikazan i dokumentarni film Pokreni.

U nedjelju, drugog dana Konferencije, su organizovane popratne aktivnosti.

Tokom cijelog dana, učesnici su mogli pratiti predavanja BarCamp-a, čiji je cilj razmjena znanja i konekcija sa učesnicima u kontekstu tehnologija i preduzetništva u svijetu startup-a i karijere.

Na takmičenju za studente, pod nazivom Wanted: Million Dollar Employee, učestvovalo je 20 studenta i 14 predstavnika kompanija: Sberbank, Posao.ba, Prizma, TOFI, Iskra, Sol Azur i Datalab. Na osnovu glasova žirija, pobjednikom takmičenja je proglašen Semir Musić, kojem je kompanija Datalab uručila prigodan poklon, u vidu učešća na Datalab Akademiji. Datalab je obezbijedio poklone i za učesnike koji su osvojili drugo i treće mjesto, a svim učesnicima takmičenja je dr. Kenan Crnkić poklonio svoju bestseller knjjigu "7 tajni uspjeha".

Na aktivnosti "Coffee with…" je učešće uzelo 80 učesnika koji su uživali u opuštenom razgovoru uz kafu sa Damirom Marjanovićem, Enisom Šahinovićem, Cecom Gakovićem, Tarikom Zaimovićem, Ilmom Ramčević, Damirom Šaljićem, Muamerom Mulahasanovićem i Eminom Adilagić.

Također, održane su i tri paralelne radionice: The employment game has changed – Just tell me the rules (Ranko Markuš), Present Yourself (Lejla Turulja) i Belive or not (Alisa Mujkić).

Konferencija je završena Panel diskusijom, na kojoj su Edin Mehić, Enis Šahinović, Vedran Peršić, Damir Šaljić, Ranko Markuš i Erol Mujanović, zajedno sa učesnicima, razmijenili mišljenje o temi: Menadžeri vs. Preduzetnici.

CEO Winter konferencija je uspjela u namjeri da spoji mlade sa kompanijama i vrhunskim stručnjacima iz poslovne i akademske zajednice. Učesnici su imali priliku poslušati sjajne priče o uspjehu i padovima, usvojiti nova znanja i vještine, ostvariti kontakte koji će im pomoći u karijerama, te dobro se zabaviti.

Više o CEO Winter konferenciji možete pronaći na www.ceokonferencija.ba i zvaničnim Facebook i Twitter stranicama.