Vozila na parkingu već mjesecima
0

Centrotrans je spreman iznajmiti svoja vozila Kantonu i GRAS-u

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Iako je građanima Sarajeva saopćeno da će od 1. septembra 2012. godine autobusi Centrotransa početi saobraćati u okviru javnog gradskog prijevoza na području Kantona Sarajevo, do toga nije došlo. Centrotrans je nabavio 33 nova vozila za gradsku vožnju, no ona nisu prešla nijedan kilometar.

"Imali smo uvjerenje od najodgovornijih iz Kantona Sarajevo i rukovodstva GRAS-a da ćemo saobraćati do 1. septembra, ali do toga nažalost nije došlo, iako smo mi osigurali vozni park koji je na mnogo kvalitetniji način mogao obogatiti prijevoz i priuštiti kvalitetniju uslugu građanima", rekao je na današnoj godišnjoj konferenciji za novinare generalni direktor Centrotransa Safudin Čengić.

Nabavljena vozila se ne koriste

Za padinske dijelove Centrotrans je nabavio 10 kvalitetno opremljenih minibusa te 23 autobusa koji već šest mjeseci stoje.

"Prije 20-ak dana smo premijeru KS Suadu Zeljkoviću i ministru saobraćaja KS Jusufu Bubici poslali pismo u kojem smo tražili da riješe ovaj problem u skladu sa zakonom i odobre ono što nam pripada", rekao je Čengić.

Iz Centrotransa su istakli kako su spremni iznajmiti ovaj vozni park Kantonu Sarajevu, općinama ili GRAS-u kako bi građani imali kvalitetniju uslugu.

"Nepojmljivo je da ljudi u 21. stoljeću nemaju skoro nikakav prijevoz i da satima čekaju na stajalištima. Poručujemo čelnicima Kantona, Grada Sarajevo i općina da smo spremni skinuti svoje oznake sa vozila i ustuputi ih njima po bilo kojim uvjetima", poručio je Čengić.

Iz Centrotransa ističu da nemaju ništa protiv GRAS-a, ali kako ova firma već 10 godina pokušava ostvariti svoja prava za koja ima sudske presude.

Pozitivno poslovanje u 2012. godini

Centrotrans Eurolines je uprkos teškoćama koje su utjecale na njihov rad ostvario pozitivan rezultat u poslovanju u 2012. godini. Za oko osam posto je povećan saobraćaj njihovih vozila te su ostvarili dobit od 200.000 maraka.

"Zbog velikog snijega u februaru i nesaobraćanja na području Kantona Sarajevo imali smo manji broj putnika za dva posto u odnosu na 2011. godinu. Također, veliki udar za nas je bio rast cijena goriva i materijala za opremu. No, uspjeli smo i očekujemo da nam i 2013. godina bude uspješna", rekao je Edin Lončarić, izvršni direktor zajedničkih funkcija Centrotransa.

Bitna informacija je da u 2013. godini neće biti povećanja cijena karata za prijevoz na bilo kojoj destinaciji.