biznis
0

Centralne banke ulile u finansijski sistem 300 milijardi dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Centralne banke diljem svijeta u petak su ulile milijarde dolara u bankarski sistem u sklopu koordiniranih napora da spriječe širenje krize na kreditnim tržištima, a obećale su da će učiniti i više ako se ukaže potreba, prenosi Reuters.

Ukupno su centralne banke u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi injektirale više od 300 milijardi američkih dolara tokom 48 sati u nastojanju da novac nastavi dalje nesmetano teći kroz arterij globalnog finansijskog sistema, nadajući se da će spriječiti slom tržišta kredita koji bi mogao naštetiti privredama.

U saopćenju koje naglašava ozbiljnost s kojom gleda na trenutni stres na tržištu, američka centralna banka Fed objavila je da će osiguravati gotovinu koliko god je potrebno da bi tržišta glatko funkcionirala. To saopćenje prvo je takve vrste nakon 11. septembra 2001., kada su teroristički napadi prouzročili šok u američkom finansijskom sistemu.

"Ben Bernanke mora da se osjeća kao kapetan Titanika. Zna da je brod pogodio santu leda no, kroz tamu i maglu, ne može vidjeti kolika je šteta", slikovito je opisao glavni ekonomist BMO Capital Marketsa u Torontu Sherry Cooper, govoreći o situaciji u kojoj se nalazi predsjednik Feda.

Fed je poduzeo tri odvojene operacije u petak, ukupno injektiravši u bankarski sistem 38 milijardi dolara, najveći iznosi u jednom danu od 19. septembra 2001.

Evropska centralna banka injektirala je u petak u bankarski sistem 61,05 milijardu, nakon injekcije od 94,8 milijardi eura u četvrtak. To je bilo dovoljno da umiri paniku na tržištima kredita eurozone.

Centralne banke Japana, Kanade, Švicarske i Australije također su ulile velik novac u bankarske sistem.

Tržišta su proteklih nekoliko sedmica uznemiravale vijesti o problemima u bankama i fondovima koji su izloženi rizičnim ulaganjima na američkom tržištu hipotekarnih zajmova. To je potaknulo zabrinutosti da će presušiti jeftini krediti koji su dosad poticali globalni privredni rast.

Potresi koji su uzdrmali globalna finansijska tržišta počeli su u četvrtak, kada je najveća francuska banka BNP Paribas zamrznula imovinu tri svoja fonda zbog njihove izloženosti američkim drugorazrednim hipotekarnim zajmovima. To je evropska kreditna tržišta prestrašilo zbog mogućnosti da bi sve veći gubitci povezani s rastućim problemima u otplati drugorazrednih hipotekarnih kredita u SAD-u mogli potkopati stabilnost evropskih investicijskih tvrtki.