biznis
0

Centralne banke povećavaju rezerve zlata

FENA
Centralne banke Meksika, Rusije i Tajlanda su u februaru i martu povećale rezerve zlata za oko šest milijardi dolara, budući da su cijene tog plemenitog metala dostigle rekordni nivo, dok je vrijednost dolara snižena.

Meksiko je od januara kupio 93,3 tone zlata, što je veliko povećanje u odnosu na ranijih oko 6,9 tona koje je imao u vlasništvu, pokazali su podaci Međunarodnog monetarnog fonda.

Centralna banka te zemlje je kasnije saopćila da je posljednjih mjeseci kupila 100 tona zlata, prenijela je agencija Bloomberg.

Rusija je u martu povećala rezerve zlata za 18,8 tona, na 811,1 tonu, dok je Tajland istog mjeseca kupio 9,3 tone i povećao rezerve tog plemenitog metala na 108,9 tona.

"Centralne banke imaju dobar razlog za kupovinu zlata", izjavio je Peter Morici, profesor Univerziteta Merilend i bivši ekonomski savjetnik američke vlade.

"Dolar nije više sigurna aktiva za podršku valutama. Vrijednosne hartije nisu pouzdana investicija" i budžetski i dužnički problemi govore da centralne banke treba da kupuju zlato, dodao je on.

Cijena zlata za spot isporuku je 2. maja ojačala na rekordan nivo od 1.577,57 dolara za finu uncu, a juče je taj plemeniti metal ugovaran po 1.516,75 dolara. Zlato je od početka ove godine poskupjelo 6,8 posto, nastavljajući rast iz posljednjih 10 godina.

Prema procjeni Svjetskog savjeta za zlato, u aprilu su se u vlasništvu vlada i zvaničnih institucija na globalnom nivou, kao što je MMF, nalazile 30.523 tone zlata.

Centralna banka Meksika je saopćila da je kupovina 100 tona zlata dio njenih uobičajenih investicionih aktivnosti i da zlato sada učestvuje sa četiri posto u deviznim rezervama Meksika koje su ove godine povećane 11 posto, na 125,8 milijardi dolara.

Prije ovogodišnjih kupovina, zlato je učestvovalo sa oko 0,2 posto u ukupnim deviznim rezervama Meksika i sa 2,6 posto u rezervama Tajlanda.

Taj plemeniti metal ima udio veći od 70 posto u deviznim rezervama SAD i Njemačke, najvećim vlasnicima zlata.

I niz drugih zemalja, uključujući Indiju, Sri Lanku, Mauricijus i Bangladeš, kupovale su od 2009. zlato. Kazahstan je, međutim, u martu smanjio rezerve zlata za 1,55 tona, na 67,3 tone, pokazali su podaci MMF.