Valentin Inzko
0

"Centralna banka BiH je priča o uspjehu"

FENA
"Ogromno povjerenje u konvertibilnu marku i sposobnost da očuva finansijsku stabilnost zemlje uprkos svim izazovima predstavljaju nabolji primjer uspjeha Centralne banke BiH (CBBiH), istaknuo je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko prilikom posjete ovoj monetarnoj instituciji.

Nakon susreta s guvernerom i viceguvernerima CBBiH, Inzko je kazao da je banka radila efikasno, profesionalno i odgovorno prema javnosti te da su njene reakcije kada je počela kriza u Evropi i BiH bile pravovremene i dobro usmjerene.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić upoznao je visokog predstavnika o makroekonomskim pokazateljima za prošlu i trendovima i potencijalnim izazovima za ovu godinu. Određeni pokazatelji i projekcije govore da su se u prva tri mjecesa efekti ekonomske krize odrazili i na BiH.

Tokom susreta, kako je kazao Kozarić, potcrtana je važnost monetarne stabilnosti za ekonomsku situaciju u BiH i da će glavna smjernica i dalje ostati valutni odbor.

Kozarić je kazao kako smatra da nije dobro što u zadnje vrijeme postoji medijska kampanja protiv komercijalnog bankarstva s obzirom na to da nema nijedne ekonomije bez komercijalnih banaka. U BiH je plasirano 14,5 milijardi KM, mnogi ljudi su riješili stambena pitanja i otvorena su radna mjesta, dodao je.

"Možemo voljeti ili ne voljeti banke koje su danas ovdje aktivne, ali one su potrebne građanima i privredi", kazao je Kozarić.

Najavio je da će se u utorak održati sastanak s komercijalnim bankama kod ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića na kome će biti govora i o visini kamatnih stopa.

Kozarić je podsjetio da je Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine donijelo nove mjere kojima se bankama u BiH oslobađa dio sredstava koja mogu biti iskorištena za finansiranje realnog dijela sektora, a koje će omogućiti bankama veći potencijal za kreditne aktivnosti te investiranje na duži period u interesu podrške razvoju privrede.