biznis
0

Čelnik Airbusa nagovjestio prodaju nekih tvornica

FENA
Evropski proizvođač aviona Airbus mogao bi prodati neke od svojih tvorničkih postrojenja u okviru plana radikalnog restrukturiranja koji bi trebao biti objavljen kasnije ovoga mjeseca, kazao je izvršni direktor i supredsjednik EADS-a Louis Gallois.

"Imamo sjajna postrojenja u Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji i Španjolskoj", kazao je Gallois za njemački dnevni list Die Welt, prenose agencije.

"No, ne možemo si priuštiti u dugom roku da sami ulažemo u sve što je potrebno da bi se zadržalo svako postrojenje. Moramo stoga raspraviti za koja bi mjesta imalo više smisla da se poslovne operacije vode s partnerima", konstatirao je.

Već se špekulira da bi Airbus mogao prodati neke od svojih tvornica unutar plana restrukturiranja pod nazivom "Power 8".

Gallois je ustvrdio kako će vođenje tvornica s partnerima otvoriti pristup ulaganjima i novim tržištima te doprinijeti očuvanju radnih mjesta u dugom roku. Ni u kojem slučaju, kako je kazao, nema razloga za predviđanja teških nevolja.

Pogođen problemima u programu proizvodnji superjumbo zrakoplova A380, Airbus će uskoro objaviti plan drastičnih smanjenja troškova. Njegova objava zakazana je za 20. februar.

Njemački sindikati su zabrinuti da bi u tom programu posao moglo izgubiti 8.000 njemačkih radnika. Airbus zapošljava ukupno 23.000 ljudi na puno radno vrijeme u sedam postrojenja u Njemačkoj i dodatnih 6.300 koji su privremeno zaposleni.