Evropski lideri
0

Čelnicima propalih banaka sankcije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici Francuske, Njemačke, Britanije i Italije objavili su po završetku vanrednog sastanka u Parizu da će pomoći evropskim bankama i finansijskim institucijama koje se nađu u krizi, ali i sankcionirati čelnike propalih banaka, izjavio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Kvartet je također zajednički zatražio hitan sastanak skupine najrazvijenijih zemalja svijeta i velikih ekonomija u razvoju (G-14) kako bi zajednički razmotrili pravila upravljanja finansijskim tržištima.

Sastanak u Parizu, u subotu, na kojem su pored njemačke kancelarke Angele Merkel, talijanskog premijera Silvija Berlusconija i britanskog premijera Gordona Browna, bili i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso, predsjednik Evropske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet i čelnik Eurogrupe luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, sazvao je Sarkozy, trenutno predsjedavajući Evropskom unijom, kako bi se formulirala zajednička evropska pozicija i odgovor na svjetsku finansijsku krizu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dodala je da evropske zemlje moraju "preuzeti odgovornost na nacionalnim razinama" za bankarske krize, pazeći pritom da ne naštete drugim zemljama.

Sarkozy je rekao da je na sastanku također dogovoreno da Evropska komisija mora biti fleksibilnija pri primjeni pravila državne intervencije i dodjeljivanja nužne pomoći posrnulim bankama i drugim finansijskim institucijama.

Također je dogovoreno da se omekšaju uvjeti Pakta stabilnosti i razvoja EU-a, koji zemljama članicama nameće pravila javne potrošnje.

"Primjena uvjeta mora odraziti trenutne vanredne okolnosti" na finansijskim tržištima, rekao je Sarkozy.

Predsjednik Evropske komisije Barosso, prenosi Hina, potvrdio je riječi francuskog predsjednika.