Sastanak evropskih lidera
0

Čelnici postigli dogovor, euro je spašen

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Evropski lideri postigli su dogovor za koji kažu da je najvažniji u rješavanju velike finansijske krize. Nakon maratonskih dogovora, rekli su da su privatne banke kod kojih se Grčka zadužila prihvatile gubitak od 50 posto i tako otpisale Grčkoj pola duga.

Ugovorom je odobren mehanizam za podsticaj glavnog fonda za pomoć eurozoni na trilion eura.

"Eurozona je usvojila kredibilan i ambiciozan dogovor o dužničkoj krizi", rekao je vidno umoran francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, prenosi BBC. Sarkozy je dodao da su satima raspravljali kako bi postigli dogovor.

Lideri 17 članica eurozone održavaju sastanke od srijede pokušavajući pomoći Grčkoj da sredi finansije, kao i Italiji da poboljša ekonomiju. Usvojeni okvir bit će pokrenut u novembru.

Dopisnik BBC-a iz Brisela, Chris Morris, tvrdi da ovaj dogovor nije ambiciozan koliko su se neki nadali da će biti, ali da je trenutno najbolje što se može postići.

Grčki premijer George Papandreou pozdravio je dogovor rekavši da je došao novi dan za Grčku, ali i za Evropu.

Lideri na sastanku su također dogovorili povećanje kreditne sposobnosti Evropskog fonda za finansijsku stabilnost za četiri puta, a bankama je naloženo da povećaju temeljni kapital za oko sto milijardi eura, kako ubuduće ne bi imali problema.

"Paket za koji smo večeras postigli dogovor potvrđuje da će Evropa poduzeti sve da sačuva finansijsku stabilnost. Rekao sam i prije, a reći ću i sad, ovo je maraton, a ne sprint", rekao je predsjednik Evropkse komisije, Jose Manuel Barroso.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dodala je kako misli da su morali uraditi što je bilo potrebno.

Mjesecima je rastao strah o stanju eurozone i opasnosti od raspada jedinstvene evropske valute. Kritičari su optuživali političare da ne rade dovoljno na rješavanju problema i da samo prave zastoje.

Čelnici EU se slažu da ostaju neki detalji o kojima se moraju dogovoriti i da je ispred njih još razgovora.