biznis
0

Čelnici Eurozone pojačali mjere za odbranu zajedničke valute

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnici 17 zemalja euro zone dogovorili su se u subotu u ranim jutarnjim satima da će povećati stvarne zajmodavne kapacitete evropskog fonda za pomoć zemljama u finansijskim poteškoćama te olakšati Grčkoj vraćanje duga.

Nakon maratonskog izvanrednog sastanka na vrhu, koji je započeo u petak navečer, dogovorili su se da se stvarni zajmodavni kapaciteti Evropskog fond za finansijsku stabilnost (EFSF) povećaju na 440 milijardi eura. Taj fond na papiru je imao 440 milijardi eura, ali je mogao posuditi samo 250 milijardi eura.

Također je dogovoreno da će Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM), koji će od sredine 2013. godine zamijeniti EFSF raspolagati s 500 milijardi eura.

Također je dogovoreno, što se smatra najdalekosežnijom mjerom, da taj fond može na tržištu kupovati obveznice zemalja članica u financijskim poteškoćama, pod uvjetom da ta zemlja donese program ozdravljenja svojih financija i da ga striktno provodi. Tome se do sada protivila Njemačka.

Čelnici eurozone također su se dogovorili da se Grčkoj smanje kamate na zajmove koje je dobila iz euvopskog fonda s prosječnih 5,2 posto na 4,2 posto te produlji razdoblje otplate s tri na sedam i pol godina.

S druge strane, nije prihvaćen sličan zahtjev Irske, jer ta zemlja odbija povećati poreze na dobit poduzeća.

Dogovor o mjerama za obranu eura postignut je nakon što je ranije načelno usuglašen pakt za euro, koji treba spriječiti izbijanje dužničkih kriza u euro zoni. Taj pakt predviđa jačanje konkuretnosti evropskog gospodarstva, povećanje zaposlenost, održive javne financije i veću usklađenost poreznih politika zemalja članica.

Riječ je o načelnom dogovoru i potrebno je još dogovoriti sve pojedinosti što bi trebalo biti gotovo do sljedećeg redovnog samita EU-a, 24. i 25. marta, prenijela je Hina.