biznis
0

Čelinac - fabrika tkanine "Svila" traži pomoć

FENA
Oko 480 radnika Fabrike tkanina "Svila" iz Čelinca zatražilo je od predsjednika RS-a Milana Jelića i entitetskog premijera Milorada Dodika da se uključe u rješavanje nagomilanih problema u tom preduzeću.

U Udruženju radnika "Svile" napominju da su dva strateška investitora zainteresovana da kupe proizvodne pogone i mašine tog čelinačkog preduzeća i da za veoma kratko vrijeme pokrenu proizvodnju, ali da Nova banjalučka banka, koja je realizacijom hipoteke došla u posjed "Svilinih" nekretnina, ne želi da proizvodne hale i ostale prateće bjekte proda strateškim investitorima.

Upozoreno je da "Svilini" radnici opravdano sumnjaju da će imovina tog predratnog giganta tekstilne industrije biti prodana kupcu koji nije iz tekstilne branše i naglašeno da su sa ovim problemom u više navrata upoznati predstavnici Administrativne službe Čelinca i Vlade RS-a.

Ukoliko se naše sumnje obistine, ističu u Udruženju radnika "Svile", ovo preduzeće će doživjeti propast, a ljudi koji su godinama u njemu raditi završit će na ulici, bez elementarnih uslova za život dostojan čovjeka.

Inače, krajem prošle godine u "Svili" je pokrenut stečajni postupak, a nakon obustavljanja proizvodnje svi radnici tog preduzeća prijavljeni su Zavodu za zapošljavanje RS-a.