biznis
0

"Celex" iz Banje Luke prvi ovlašteni izvoznik iz BiH

FENA
Kemal Čaušević
Kemal Čaušević
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) dodijelila je za "Celex" iz Banje Luke status "ovlaštenog izvoznika“, čime će ta kompanija imati mogućnost izvoza robe u 34 zemlje Evrope, bez plaćanja uvoznih carinskih dažbina u tim zemljama.

"Celex" je prva firma u BiH koja je do sada dobila taj status, a kada osigura uvjete za lokalni postupak carinjena imat će mogućnost izvoza svoje robe bez slanja kamiona na carinjenje, terminale, bez plaćanja carina i drugih administrativnih taksa.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević podsjetio je da je ta insitucija u prethodnom periodu, u saradnji s predstavnicima Evropske unije, izradila određena uputstva koja će omogućiti pojednostavljeno carinjene za privredu BiH.

Cilj pojednostavljenih procedura je, kako je naveo, da se smanje troškovi privrede, omogući jednostavnije carinjene, ubrza protok robe, a samim tim da se i rasterete troškovi.

Predstavnik projekta "Tacta“, koji se odnosi na poreze i carine u zemljama zapadnog Balkana, Jesus Gayarre, kazao je da su svi zakonski propisi koji su potrebni za "ovlašćenog izvoznika" završeni u februaru i danas UIO izdaje prvo odobrenje.

„BiH je prva zemlja koja uvodi ovaj postupak, koji će za privrednu zajednicu obezbijediti jeftiniji i bolji protok robe“, naglasio je on i dodao da je kompletan proces usaglašen s evropskim zakonodavstvom.

Davanju statusa ovlašćenog izvoznika kompaniji „Celex“ prethodilo je izdavanje niza uputstava za postupanje carinskih službenika, njihova edukacija, te špeditera i ovlašćenih osoba u preduzećima, radi primjene pravila o porijeklu robe.

Direktor "Celexa" Predarag Golijanin rekao je da će novostečeni status ovoj kompaniji ubrzati izvozni proces i pomoći u smanjivanju svih troškova iz te oblaste.

Ta kompanija već danas će, kako je najavio, krenuti u proces traženja skraćenog postupka carinjenja.