biznis
0

CEB i Raiffeisen osigurali paket za finansiranje malih i srednjih preduzeća u BiH

FENA
Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) i Raiffeisen International u utorak uvečer su u Beču potpisali dva ugovora o kreditu po kojima će CEB osigurati 50 miliona eura dugoročnih iznosa za mala i srednja preduzeća u BiH.

Krediti s dospjećem do 12 godina i grejs periodom do dvije godine bit će dodijeljeni Raiffeisen banci i Raiffeisen leasingu. Novac će se potom dodjeljivati malim i srednjim preduzećima, što će im omogućiti finansiranje širenja poslovanja.

Budući da CEB finansira samo 50 procenata svakog projekta, preostali dio će finansirati Raiffeisen. Cijeli paket za finansiranje za mala i srednja preduzeća u BiH iznosit će do 100 miliona eura.

Prema riječima direktora Raiffeisen banke Michaela Muellera, ova se banka posljednjih godina posebno usredotočila na sektor malih i srednjih preduzeća.

“Podržavajući ovaj sektor pomažemo u povećanju broja novih radnih mjesta u BiH, ali i u održavanju postojećih”, ističe Mueller.

Zamjenik guvernera CEB-a Imre Tarafás istakao je da će ovi krediti pomoći da se smanji nezaposlenost i potakne prosperitet u zemlji.

Generalni direktor Raiffeisen Internationala Herbert Stepic je kazao da su ova preduzeća okosnica razvoja bilo koje privrede.

"Posebno smo oduševljeni saradnjom s CEB-om na tako važnom projektu u zemlji koja zaslužuje veliku podršku”, naglasio je Stepic.