"Eurozona će naći rješenje"
0

CBBiH: Nema potrebe za konverzijom štednje u eurima

Piše: T. Sekulić
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Zbog krize u eurozoni zabrinute su i štediše u Bosni i Hercegovini. Iz Centralne banke BiH su poručili da smatraju da će eurozona pronaći rješenje za prevazilaženje krize te održati zajedničku valutu.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) ne raspolaže informacijama da građani podižu štedne uloge iz banaka zbog straha od propasti eura.

"Može se prije reći da građani traže informaciju više o zbivanjima u eurozoni i implikacijama na BiH te da li su njihovi štedni ulozi sigurni. Odluka o tome u kojoj valuti je isplativije štedjeti je individualna, a s obzirom na to da CBBiH smatra da će eurozona pronaći rješenje za prevazilaženje krize, nema potrebe za konverzijom štednje u eurima u drugu valutu, iako je i to stvar individualne odluke", istaknuto je za Sarajevo-x.com iz CBBiH.

Poručeno je da nema razloga za paniku jer se ne radi o krizi valute, već o dužničkoj krizi.

"U slučaju nepoželjnog scenarija, s obzirom na model monetarne politike u BiH, tražila bi se mogućnost vezivanja domaće valute za neku drugu čvrstu stranu valutu. Prilikom izbora valute za koju bi domaća valuta eventualno bila vezana, presudna bi bila njena stabilnost, kao i stepen ekonomskih odnosa i vanjskotrgovinske razmjene sa zemljom za čiju bi se valutu eventualno vršilo vezivanje. Naš valutni odbor je jednom sasvim bezbolno preživio transformaciju valute, odnosno izbacivanje iz upotrebe njemačke marke", naveli su iz CBBiH.

S obzirom na to da opasnosti i rizici postoje CBBiH pažljivo prati sva kretanja.

"Stav ove institucije je da su zemlje EU mnogo uradile na izgradnji zajedničke valute te se vjeruje kako će učiniti sve kako bi je i održali. Prije svega, interes ključnih zemalja eurozone je opstanak eura. Najvažnije evropske zemlje su svoj monetarni suverenitet prenijele na eurozonu i svoje nacionalne valute zamijenile eurom. Logično, njihov interes je opstanak eurozone i jedinstvene valute. Moguće su i promjene unutar eurozone, ali se vjeruje da će eurozona naći rješenja za prevazilaženje krize", poručeno je iz Centralne banke BiH.