biznis
0

Carlsberg najveći gubitnik evropskih berzi

FENA
Na evropskim berzama sedmica je počela padom cijena dionica, jer je nastavljen niz slabijih kvartalnih poslovnih izvještaja evropskih kompanija, nego što se očekivalo, javljaju agencije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 oslabio 0,2 posto, na 1159 bodova. Frankfurtski Dax, londonski FTSE i pariški CAC bili su u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

Najveća je gubitnica jutros, s padom cijene za gotovo pet posto, dionica Carlsberga jer je taj četvrti po veličini svjetski proizvođač piva izvijestio o slabijim poslovnim rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, nego što se očekivalo, a ulagače su razočarale i njegove procjene poslovanja u ovoj godini, prenosi Business.hr.

Na Tokijskoj je berzi pak Nikkei jutros skočio 2,1 posto, na 11.407 bodova, pa je sada samo 90-ak bodova udaljen od najviše razine u četiri godine.

To se zahvaljuje rastu cijena dionica velikih izvoznika, jer je nastavljen pad tečaja jena, zbog čega raste konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu.