Istraživanje
0

Čak i u državnoj službi žene u BiH zarađuju manje plate

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Baš kao i u svim zemljama u regiji, žene u BiH zarađuju znatno manje od muškaraca i to u prosjeku 7 posto, podaci su portala Plata.ba. U istraživanju koje je pokrenuo portal Posao.ba učestvovalo je više od 15.000 osoba u periodu od godine dana.

Iako je za očekivati da velika razlika u plati postoji u sektorima i pozicijama na kojima se najčešće viđaju muškarci, diskriminacija i razlika postoji u velikom broju sektora: bankarstvu, administraciji, višem menadžmentu pa čak i u javnoj upravi i državnoj službi.

Žene na početku karijere su u najnepovoljnijem položaju. Mlade žene koje imaju manje od 3 godine iskustva su izložene diskriminiranju prilikom određivanja plate u svim sektorima.

U pojedinim sektorima kao na primjer bankarstvu, žene koje imaju više od 10 godina iskustva imaju više plate od svojih muških kolega.

Tako naprimjer žene na poziciji finansijskog menadžera u prosjeku imaju neto platu 1.835 KM, s tim da je maksimalna plata na ovoj poziciji 3.915 KM, dok muškarci imaju prosječnu neto platu 1.391 KM, sa maksimalnom platom od 3.125 KM.

Najbolje plaćene pozicije za žene uključuju sledeće pozicije: menadžer podružnice, šef pravnog odjela, direktor predstavništva, finansijski menadžer i projekt menadžer gdje žene u prosjeku imaju veću platu za 17%.

Evidentno je ipak da u generanom poretku muškarci daleko bolje zarađuju pa je tako najveća neto plata muškarca na poziciji direktora 10.000 KM, a za ženu 6.500 KM na poziciji prodajnog menadžera.

Istraživanje plata Posao.ba, omogućava svim učesnicima u istraživanju da uporede svoju zaradu sa ljudima koji rade na istoj ili sličnoj poziciji, u istom dijelu zemlje, imaju slično radno iskustvo.

Osim toga, istraživanje omogućava i poređenje plate učesnika u istraživanju sa platom na istoj radnoj poziciji u nekim od zemalja srednje Evrope - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj te poređenje sa platama u susjednoj Srbiji. Svi drugi podaci o platama u BiH su dostupni na www.plata.ba.