U saradnji sa Internews Networkom
0

Business magazine pokrenuo projekt "Prestanite trošiti naš novac"

FENA
Business magazine, u saradnji s Internews Networkom, pokrenuo je projekt "Prestanite trošiti naš novac" da bi se istražilo gdje ide novac od šumskih naknada koje izdvajaju privredna društva.

Ovu naknadu polugodišnje i po završnom računu plaćaju sve pravne osobe koje obavljaju privrednu djelatnost u BiH, a osnovica je ukupan prihod, na koji se primjenjuje stopa od 0,07 posto.

Samo u 2010. godini kompanije u BiH izdvojile su više od 40 miliona KM za šumske naknade, navode iz Business magazine.

Više o prvim rezultatima istraživanja objavljeno je u posljednjem broju tog magazina , u tekstu pod naslovom "Gdje završavaju milioni od šumskih naknada?", u kojem je obrađeno područje Republike Srpske.

Istraživački tim je došao do podataka da je u RS-u tokom 2010. godine naplaćeno šumskih naknada u iznosu 12.587.801 KM, od čega je na projekte zaštite šuma potrošeno osam miliona maraka, dok je ostatak raspodijeljen na druge budžetske stavke.

Najviše namjenski potrošenog novca, u ukupnom iznosu od 7,14 miliona KM, otišlo je Javnom preduzeću Šume Republike Srpske a.d. Sokolac – 4.181.000 KM, za 182 projekta.

Iako bi se moglo reći da manji bh. entitet novac od šumskih naknada troši uglavnom transparentno i namjenski, donekle je sporan sam sistem prikupljanja naknade po stopi od 0,07 posto na ukupan prihod preduzeća.

Primjedbu su uputili poslodavci i o njoj bi se dalo razgovarati, no stanje u toj oblasti u manjem bh. entitetu može se procijeniti daleko uređenijim nego u Federaciji BiH, gdje ne postoji ni zakon o šumama, a novac od šumskih naknada se od 2009.godne ne usmjerava u zaštitu šuma, već nenamjenski troši za popunjavanje različitih "budžetskih rupa", saopćeno je iz Business magazine.