Lima
0

Bush traži od svjetskih lidera da prihvate slobodno tržište

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush zatražio je u subotu od svjetskih lidera da prihvate slobodno tržište i trgovinu, kao i da pomognu da čovječanstvo bude izbavljeno iz sadašnje ekonomske krize.

Bush se obratio liderima država pacifičkog pojasa, na samitu foruma za Azijsko-pacifičke ekonomsku saradnju (APEC) u peruanskoj prijestolnici Limi.

Američki predsjednik je istakao da su tri važne sile ekonomskog rasta slobodna tržišta, slobodna trgovina i slobodni narodi.

Bush je rekao da najveću opasnost za napredak predstavlja preveliki upliv države na tržišta, mada je priznao da postoje trenuci u kojima je intervencija važna, prenijela je radio stanica "VoA".

Predsjednik je hvalio koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini i istakao da svjetski lideri moraju da nastave da ukidaju globalne barijere.

Samit u Peruu je posljednji zvanični put predsjednika Busha u inostranstvo, prije odlaska iz Bijele kuće u januaru.

Bush se u subotu sastao s kanadskim premijerom Stephenom Harperom, a do kraja dana treba da se sastane i s japanskim premijerom Tarom Asom i predsjednicima Južne Koreje Lee Myung-bakom i Dmitrijem Medvedevom.