biznis
0

Bush priznao da želi Amerikanca umjesto Wolfowitza

FENA
Američki predsjednik George W. Bush potvrdio je prvi put kako želi da Amerikanac naslijedi Paula Wolfowitza na čelu Svjetske banke.

U intervjuu za novinsku agenciju Reuters, Bush je odbaco svaku sugestiju da bi odlazeći britanski premijer Tony Blair mogao dobiti taj posao, prenosi BBC.

"Nisam razgovarao s Tonyjem Blairom o tome, ali mislim kako bi bilo dobro da Amerikanac rukovodi bankom", kazao je.

Wolfowitz bi trebao odstupiti s tog položaja u junu zbog spora u koji je umiješana njegova prijateljica.

Neformalno je pravilo da Amerikanac predvodi Svjetsku banku, dok Evropljanin upravlja Međunarodnim monetarnim fondom.

Bush je izjavio da je ministar finansija Henry Paulson nadležan za nalaženje Wolfowitzevog naljednika, te da će prikupiti kratku listu kandidata za predsjednika.

Među vodećim kandidatima su bivši američki predstavnik u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji Robert Zoellick i zamjenik američkog ministra finansija Robert Kimmitt.

Pored toga, visoki menadžerski tim Svjetske banke saopćio je u pismu upućenom osoblju da je organizacija sada spremna da "započne neophodnu fazu obnove i učini Banku snažnijom i efikasnijom institucijom za naše razvojne partnere".

"Svima nam je potrebno da učestvujemo u toj obnovi. Moramo pokloniti našim partnerskim zemljama nepodijeljenu pažnju i fokusirati se na rezultate", navodi se u pismu.

Wolfowitz napušta Svjetsku banku nakon što je ušao u ogorčeni spor koji okružuje promoviranje na viši položaj i bolju plaću za njegovu prijateljicu Shaha Rizu.

Svjetska banka je saopćila da je Wolfowitz djelovao s dobrim namjerama, ali je priznala da su učinjene "brojne greške".