biznis
0

Bush predložio budžet za iduću fiskalnu godinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush objelodanio je u ponedjeljak svoj posljednji budžet, za narednu fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra 2008., u iznosu 3,1 bilion dolara, priznajući da će deficit budžeta biti još veći od dosadašnjeg zbog slabije ekonomske aktivnosti u zemlji.

Kao što se i očekivalo, izdaci za vojsku i ratne operacije u Iraku čine glavni dio ukupnih budžetnih izdataka. Pri tome je Bush, upućujući prijedlog budžeta Kongresu, zatražio 7,5 posto veća sredstva za Pentagon, u ukupnom iznosu 515 milijardi dolara, kao i još 70 milijardi za ratove u Iraku i Afganistanu.

Prema Bushovom budžetskom dokumentu, u fiskalnoj 2008. godini koja se završava 30. septembra budžetski deficit se projektira na 410 milijardi, a u narednoj godini na 407 milijardi dolara, prenio je Reuters.

Ovi minusi u državnoj kasi su više nego dvostruko veći od prošlogodišnjeg (162 milijarde dolara), a sasvim blizu rekordnom deficitu iz 2004. od 413 milijardi.

"Glavni razlog za povećavanje deficita u kratkoročnom periodu je predsjednikov paket za stimulaciju ekonomskog rasta i očekivano usporavanje rasta prihoda, uslijed očekivanog smanjivanja priliva od korporativnih poreza", navedeno je u ovom dokumentu.

Bushove budžetske projekcije su odmah po objavljivanju naišle na oštre kritike članova Kongresa, i iz redova Demokratske i iz redova njegove Republikanske stranke. Pogoršanu budžetnu situaciju će, naime, naslijediti sljedeći predsjednik koji će se nakon izbora najesen u Bijelu kuću useliti u januaru 2009. godine.

"Umjesto da predloži plan za popravljanje budžeta, Bushova administracija predlaže politiku koja ga pogoršava i bez imalo grižnje savjesti ostavlja posljedice sljedećoj administraciji i budućim generacijama", izjavio je predsjedavajući Budžetskog komiteta Predstavničkog doma Kongresa demokrat John Sprat.

Republikanski član senatskog Komiteta za budžet Jude Greg je ocijenio da predloženi budžet "nije ozbiljan" i da više liči na "naučnu vježbu".