biznis
0

Bush pozdravio mjere za stabiliziranje finansijskih tržišta

FENA
Foto: AFP, Zgrada Federalnih rezervi
Foto: AFP, Zgrada Federalnih rezervi
Američki predsjednik George Bush izjavio je u ponedjeljak da se američka privreda nalazi u "izazovnim vremenima", ali da se poduzimaju "snažne i odlučne" mjere, što govori da je situacija pod kontrolom.

"Jedno je sigurno, nalazimo se u izazovnim vremenima. No, i druga stvar je sigurna, a to je da poduzimamo snažne i odlučne akcije", rekao je Bush nakon sastanka s ministrom financija Henryem Paulsonom i suradnicima.

Bush je pozdravio što je u nedjelju središnja banka - Federalne rezerve (FED) - "brzo reagirala da uspostavi red na finansijskim tržištima", uz podršku ministra Paulsona i Bijele kuće.

"Pokazali ste zemlji i svijetu da SAD kontrolira situaciju", rekao je Bush, koji se kasnije sastaje sa svojom radnom skupinom za finansijska tržišta.

"Potvrdili ste da su naše financijske institucije snažne i jake i da naša tržišta kapitala funkcioniraju učinkovito. Očito je da ćemo morati pratiti stanje i odlučno reagirati, na način koji će i dalje osiguravati red na financijskim tržištima", dodao je Bush.

Američki je predsjednik ponovno izrazio optimizam glede dugoročnih izgleda američke privrede, dok sve više ekonomista najavljuje recesiju težu od prethodnih.

"Dugoročno naše će gospodarstvo biti dobro, no sada smo u teškoj situaciji", rekao je Bush.

Wall Street je u ponedjeljak pozitivno reagirao na mjere FED-a, iako je na početku trgovanja zabilježen pad vrijednosti dionica, kao i na drugim globalnim tržištima, povezano s urušavanjem jedne od najvećih investicijskih banaka Bear Stearns i njezinom kupnjom od suparničke JPMorgan Chase, uz potporu američke vlade.

Industrijski indeks Dow Jones pao je za 150 bodova nakon prvih minuta trgovanja, no kasnije je počeo rasti, dosegnuvši plus od 30 bodova u drugom satu trgovanja.

Nakon podrške ugovoru o JPMorganovu otkupu, praktično bankrotiranog Bear Sternsa, za 236 miliona dolara, ili za jedan posto vrijednosti u odnosu na 16 dana ranije, FED je u nedjelju navečer povukao neuobičajeni potez smanjujući diskontnu stopu za izravne posudbe bankama s 3.50 na 3.25 posto i proširujući program za kratkoročno kreditiranje investicijskih banaka, prenijela je Hina.

Dolar je u ponedjeljak nastavio padati te zabilježio rekordno nisku vrijednost od 1.58 za euro, dok je cijena zlata dosegla 1.012 dolara za uncu, a cijena sirove nafte je na burzi u New Yorku- NYMEX pala za 1.5 dolara, na 108.5 dolara za barel.