Njemačka
0

Bundesbank dobiva isključivu nadležnost za bankarsku superviziju

FENA
Nova njemačka Vlada naimenovaće Bundesbank, Njemačku centralnu banku, kao jedinog regulatora za banke, a Bafin-u, kontroloru finansijskog tržišta, će oduzeti nadležnost bankarske supervizije, izjavili su zvaničnici u četvrtak.

Odluku da se ukine dvostruko vođenje supervizije bankarskog sistema u Njemačkoj donijeli su u srijedu uveče vođe Kršćanske demokratske unije, partije kancelarke Angele Merkel, i Slobodne demokratske partije. Koncentracija supervizorske vlasti u rukama Bundesbanke bila je ključna tačka izbornog manifesta Slobodne demokratske partije. Partija ističe da finansijska kriza pokazuje ozbiljne nedostatke u postojećoj supervizorskoj arhitekturi, gdje su Bundesbank i Bafin dijelile ovlasti nad bankama, javio je ove sedmice Financial Times.

Drugi političari kritikuju Bafin, koji je uspostavljen 2002. godine, zbog onog što su opisali kao labavu superviziju i zbog činjenice da je ova relativno mala agencija bila nedorasla na vrhuncu prošlogodišnje krize.

Thomas de Maizière, šef kabineta kancelarke Merkel, i Hermann Otto Solms, viši politički zvaničnik FDP, koji predsjedavaju koalicijskim razgovorima o porezima, finansijama i budžetu, izjavili su da će Bundesbank biti jedina odgovorna za provođenje snažnijih bankarskih pravila koje je donijela prethodna vlada.