biznis
0

Bulgar Tobacco preuzima Fabriku duhana Banja Luka u februaru?

SRNA
Većinski vlasnik Fabrike duhana Banja Luka Nebojša Antonić i predstavnici bugarskog holdinga "Bulgartabak" dogovorili su da se do kraja januara potpiše predugovor o prodaji većinskog kapitala u banjalučkoj Fabrici duhana, saznaje Srna.

Srna saznaje da je na jučerašnjem sastanku u Beogradu dogovoreno da bi do polovine februara bugarska kompanija mogla da preuzme fabriku.

Radnici i sindikalni predstavnici Fabrike duvana Banjaluka pozdravljaju dolazak "Bulgar Tobaccoa" u ovu fabriku i očekuju da će normalizacijom procesa proizvodnje biti zaustavljena dugogodišnja propast ovog nekadašnjeg giganta.

"Radnici Fabrike duhana Banja Luka očekuju da će od svog rada moći da žive i da više neće preživljavati traume i stresove u vezi njihovog daljeg statusa", rekao je Srni predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duhana Banja Luka Miroslav Marinković.

On je napomenuo da je sindikat Fabrike duhana izradio novi kolektivni ugovor u kojem će biti zaštićena prava radnika u skladu sa Zakonom o radu. Marinković je izrazio očekivanje da će uskoro doći i do zvaničnog sastanka predstavnika "Bulgar Tobaccoa" i sindikata, kako bi zaključili kolektivni ugovor u skladu sa Zakonom o radu.

"Bulgartabak" iz Sofije ranije je poslao pismo namjere Vladi Republike Srpske i Nebojši Antoniću kao većinskom vlasniku Fabrike duhana Banja Luka da je voljan da preuzme fabriku, zadrži radnike i nastavi dalje sa djelatnošću i proizvodnjom. Holding "Bulgartabak", koji čine fabrike u Blagoevgradu, Sofiji i Plevenu, lider je na tržištu duvana u Bugarskoj sa 2.400 radnika i neto profitom u 2011. godini od oko 16 miliona eura.

Antonić, koji je vlasnik 55 odsto akcija Fabrike duhana Banja Luka, ranije je najavljivao potpisivanje predugovora sa Bugarima. Vlasnik preduzeća "Antonić trade" Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duhana Banja Luka za 2,1 milion KM.

Pravobranilaštvo Republike Srpske tužilo je početkom oktobra 2011. godine preduzeće "Antonić trade" zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duhana Banja Luka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora. Savjet za privatizaciju RS-a u julu prošle godine predložio je Vladi formiranje komisije za pregovore sa rukovodstvom Fabrike duhana o dokapitalizaciji ovog preduzeća, s ciljem njegove stabilizacije, obezbjeđenja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.