biznis
0

Budva: Osnovana Mreža medijskih samoregulatornih tijela Jugoistočne Evrope

Klix.ba
Na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji posvećenoj samoregulaciji, koja je danas završena u Budvi u organizaciji Savjeta Evrope, zvanično je osnovana Mreža medijskih samoregulatornih tijela Jugoistočne Evrope.

Ova mreža će služiti kao platforma za regionalnu saradnju i razmjenu iskustava u cilju unapređenja kvaliteta i profesionalnosti medija i etičkog novinarstva u regionu. Skraćeni naziv Mreže je Media NEThics.

Ovo regionalno udruženje će se baviti podizanjem svijesti članica mreže, medija i medijskih profesionalaca i društva u cijelini o osnovnim principima samoregulacije i profesionalizma, kao i razmatranjem prekograničnih žalbi zemalja regiona.

Predstavnici samoregulatornih tijela Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore su donijeli odluku da sjedište mreže bude u Crnoj Gori, a za predsjednika je izabran Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Crne Gore.

Predstavnici Albanije koji uskoro osnivaju samoregulatorno tijelo najavili su da će se pridružiti novoosnovanom udruženju.