biznis
0

Bruxelles pozvao evropske zemlje da posude MMF-u

FENA
Evropska komisija je u petak pozvala članice Evropske unije, koje to mogu, da posude novac Međunarodnom monetarnom fondu kako bi popunio svoje financijske rezerve i više pomagao zemlje pogođene krizom, naročito u istočnoj Evropi.

"Komisija traži od članica MMF-a da povećaju podršku" tome fondu kako bi se "povećala njegova sposobnost kreditiranja", izjavio je evropski povjerenik za ekonomske poslove Joaquin Almunia na konferenciji za štampu.

"Japan je, naprimjer, posudio MMF-u 100 milijardi dolara. Komisija bi voljela da evropske zemlje, koje su u mogućnosti, doprinesu povećanju kreditnih sredstava MMF-a i da preciziraju tu podršku, dodao je on naglasivši da bi Komisija "voljela da ta pomoć bude globalno prezentirana kao podrška EU-u".

MMF je posljednjih sedmica više puta isticao da će se njegova raspoloživa sredstva i njegova sposobnost posuđivanja zemljama članicama iscrpiti ako potraje ekonomska kriza.

MMF je saopćio prošlog petka da je s Japanom potpisao sporazum na osnovu kojeg će Tokio posuditi do 100 milijardi dolara ovoj instituciji.

Ovaj primjer nisu slijedile druge zemlje bogate rezervama.

U istočnoj Evropi su Mađarska i Letonija već dobile međunarodnu pomoć od MMF-a i od EU-a.

Almunia je posljednjih dana izrazio zabrinutost za situaciju u Ukrajini, Srbiji, Hrvatskoj i Rumuniji.