biznis
0

Bruxelles najavljuje strožiji nadzor finansijskih institucija

FENA
Evropska komisija će iduće sedmice iznijeti nove planove pooštravanja nadzora finansijskih institucija, iako je Britanija već izrazila svoje protivljenje novim mjerama, saznaje se iz izvora bliskih Komisiji.

Jedan od ključnih prijedloga EK-a je uspostava novog Evropskog vijeća za sistemske rizike (ESRC), kojem bi na čelu bila Evropska središnja banka (ECB) zajedno s guvernerima središnjih banaka EU-a, a koje bi zemljama EU-a davalo rano upozorenje na prijetnje finansijskoj stabilnosti. To tijelo ne bi imalo nikakve pravno obvezujuće ovlasti, stoji u nacrtu izvještaja EK koji je dobila na uvid novinska agencija AFP.

Komisija također predlaže uspostavu Evropskog sustava finansijskih supervizora (ESFS), koje bi se sastojalo od tri nova tijela EU-a s legalnim ovlastima za vršenje nadzora nad bankovnim, osiguravateljskim te sektorom vrijednosnica.

Kako ističe Komisija u svome izvještaju, manjkavost postojećeg sustava nadzora dosad je imala drastične posljedice po globalni finansijski sustav.

"Mnoge neravnoteže koje su se razvile unutar globalnog finansijskog sustava prije krize mogu se pripisati pretjeranom rastu kredita i oštrom rastu cijena imovine, uz općenito potcjenjivanje finansijskih rizika u razdoblju održivog gospodarskog rasta bez inflacije".

Te su inicijative prvi put najavljene u februaru u izvještaju istaknute Komisijine savjetodavne grupacije na čijem je čelu Jacques de Larosiere, bivši čelnik francuske središnje banke i direktor Međunarodnog monetarnog fonda.

"Komisija podržava prijedlog de Larosiereovog izvještaja da bi predsjedatelj ESRC-a trebao biti predsjednik ECB-a, iako bi to mogao biti guverner bilo koje središnje banke", ističe se nadalje u tome tekstu.

Britanija, koja nije članica eurozone te tako nema veze s ECB-om, već je izrazila svoje negodovanje zbog eventualnog prepuštanja tako velikih ovlasti u ruke ECB-a.

ESFS će imati ovlasti rješavanja sporova između nacionalnih supervizora vezanih za prekogranično poslovanje.

Britanija, najveća sila finansijskog sektora u Evropi, prenosi Hina, protivi se davanju pravno ograničavajućih ovlasti u ruke panevropskih vlasti.

Evropska komisija će svoj izvještaj objaviti u srijedu.