Bosanski Brod
0

Brodska rafinerija spremna za proizvodnju

FENA
Rafinerija nafte Bosanski Brod bit će tehnički spremna za proizvodnju 15. oktobra, saopćeno je Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS-a.

„Ono što još predstoji na putu pokretanja proizvodnje je dijagnostika i, eventualni, remont na dijelu naftovoda od Slavonskog Broda do Rafinerije nafte u dužini od 13 kilometara, koju radi JANAF i koji će početi tek 15. oktobra“, rekao je savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja RS-a Slobodan Rajlić nakon sastanka u Bosanskom Brodu predstavnika Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS-a i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH sa Aleksandrom Litvinjenkom, direktorom Rafinerije nafte Bosanski Brod.

On je istakao da je današnja posjeta jedan od načina da se prati realizacija projekta koji je od ogromne važnosti kako za RS, tako i za BiH.

Aktiviranjem stare linije, pojasnio je Rajlić, Rafinerija može da obezbijedi oko 85 posto stvarnih potreba za naftnim derivatima tržišta cijele BiH.

U saopćenju se podsjeća da je ruska kompanija „Zarubežnjeft“ uplatila 110.409.900 eura za iznos paketa akcija državnog kapitala i akcija Fonda restitucije i 15.445.664 eura za paket akcija Fonda PIO.

Vlada RS-a je isplatila 13,95 miliona KM za zaostale plate radnicima Rafinerije za period do 17. septembra 2007. godine.

Također, entitetska Vlada izmirila je dugovanja Rafinerije nafte i Petrola u iznosu od cca 93 miliona eura, a za tu namjenu kupac je prebacio sredstva u iznosu od 54.275.000 eura, dok će preostali iznos od 18.275.000 eura Vlada Rnaplatiti najkasnije u oktobru ove godine, kaže se u saopćenju.