biznis
0

Brodska Rafinerija čeka odluku Vijeća ministara BiH

FENA
Generalni direktor Rafinerije nafte Bosanski Brod Aleksandar Litvinjenko rekao je da je Rafinerija tehnološki potpuno spremna za početak proizvodnje te da se čeka na dozvolu o kontroli kvaliteta tečnih goriva koju bi trebalo da donese Vijeće ministara BiH.

Litvinjenko je danas na pres-konferenciji u Bosanskom Brodu kazao da nedonošenje te odluke može da ugrozi početak rada brodske rafinerije.

"Ta odluka omogućava da se na benzinskim pumpama u BiH prodaje gorivo dizel D2 koje sadrži nešto više sumpora od dozvoljnog, dok ostale vrste goriva iz Rafinerije zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta", rekao je on.

Litvinjenko je ukazao da je, nakon provjere ispravnosti 13 kilometara naftovoda od Rafinerije u Bosanskom Brodu do glavnog naftovoda u Hrvatskoj, sirova nafta u ponedjeljak počela da stiže iz Rusije i danas će u brodskoj rafineriji biti uskladišteno 30.000 tona sirove nafte.

"Stara linija za preradu nafte je remontovana, tehnički spremna za rad i naredne sedmice počet će s preradom 1.500 tona nafte dnevno, da bi se potvrdila ispravnost postrojenja, a kasnije će kapaciteti prerade rasti do maksimalne dnevne proizvodnje od 3.600 tona", rekao je Litvinjenko i dodao da se to može očekivati do kraja novembra.