biznis
0

VIDEO / British Airways prijavio najveći godišnji gubitak

SRNA
Foto: PA
Foto: PA
Britanska avio-kompanija British Airways (BA) prijavila je najveći godišnji gubitak, kako navodi, zbog sve manjeg broja putnika, povećanih troškova i uticaja štrajka radnika.

British Airways ističe da je u proteklih godinu dana izgubila 766 miliona dolara što je najveći gubitak od kako je kompanija privatizovana 1987. godine.

Rezultati su objavljeni u vrijeme kada se British Airways suočava sa novim 15-dnevnim štrajkom članova posade, koji bi trebalo da počne 24. maja.

Direktor BA Willie Walsh rekao je da uprkos velikim gubicima, napori kompanije da umanji troškove mogu da budu uzrok optimizma.

Međutim, on je naglasio da je od ključne važnosti za oporavak kompanije potrebno da se i osoblje suoči sa "trajnom promjenom."

"Da bi se vratila profitabilnost u poslovanju potrebne su trajne promjene u svim strukturama kompanije i razočaravajuće je to da sindikat radnika članova posade to ne shvata. Strukturne promjene izvršene su u mnogim dijelovima poslovanja, a naši inženjeri i piloti su glasali za trajne promjene", rekao je Walsh.

Prema pojedinim pretpostavkama, štrajkovi članova posade koštali su BA oko 60 miliona dolara. 
Odlaganje letova zbog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda uzrokovali su dodatne gubitke BA, ali oni nisu uračunati u posljednje obrađene podatke.

Analitičar iz kompanije Charles Stanley Douglas McNeill rekao je da će obustave leta zbog oblaka pepela koštati BA dodatnih 143 miliona dolara.