U planu i širenje
0

Britanski Ionix Systems otvorio proizvodni pogon u Maglaju

FENA
Maglaj
Maglaj
Ionix Systems, britanski specijalizovani dizajner i proizvođač žičanih formi, danas je zvanično otvorio svoj proizvodni pogon u Maglaju.

Ceremoniji su priosustvovali izvršni direktor Ionix Systemsa William Taylor, britanski ambasador u Bosnia i Hercegovini Nigel Casey, načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić kao i mnogi građani.

Kako se navodi u saopćenju Ambasade Velike Britanije u BiH, ova nova britanska investicija vrijedna je četiri miliona KM i u konačnici bi trebala osigurati do 200 novih radnih mjesta za građane s područja općine Maglaj.

Proizvodni pogon u Maglaju već zapošljava 52 uposlenika, a planirano je značajno proširenje kapaciteta do kraja tekuće godine, što će umnogome doprinijeti razvoju lokalne privrede.

Tokom ceremonije otvaranja novog proizvodnog pogona ambasador Casey rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo vidjeti britansku kompaniju koja ulazi na tržište BiH i proširuje svoje proizvodne kapacitete tu, u periodu velikih privrednih izazova širom Evrope.

"Ovo je jasan signal povjerenja u potencijal Bosne i Hercegovine da privuče druge investitore u sličnim sektorima. Ionix je odabrao da dođe ovdje zato što je pronašao obrazovanu, sposobnu i cijenovno povoljnu radnu snagu na evropskom podneblju. Ovaj primjer pokazuje šta se može postići ukoliko svi zajednički rade kako bi osigurali uvjete koji će firmama, kao što je ova, omogućiti poslovanje i uspjeh, kazao je ambasador.

Glavni izvršni direktor Ionix Systemsa William Taylor kazao je da je počastvovan što je Ionix Systems uspostavio novi proizvodni pogon u Maglaju, u Bosni.

"Imamo velika očekivanja da će se na ovoj lokaciji proizvoditi proizvodi visokog kvaliteta i da će ovo biti izuzetno efikasan pogon. Naš prvobitni plan bio je da uposlimo 50 radnika. Mi trenutno imamo 52 radnika i zadovoljstvo mi je da najavim da sada očekujemo povećanje do 100 uposlenika do kraja decembra 2012. Mi već razmatramo mogućnosti preuzimanja dodatnog prostora koji bi podržao naše planove rasta u budućnosti. Uzbuđen sam zbog onog što stoji pred nama i radujem se bliskoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom u godinama ispred nas,“ izjavio je Taylor.

Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj, istaknuo je da je desetak firmi iz Maglaja dijelom ili u potpunosti izvozno orijentirano, s pokrivenošću uvoza izvozom višom 450 posto te da ne krije zadovoljstvo što se nizu uspješnih poslovnih subjekata pridružio i Ionix Systems.

On je obećao da će Općina Maglaj biti pouzdan partner u realizaciji poslovnih ideja i ciljeva Ionix Systemsa.

Ionix Systems je specijalizirani dizajner i proizvođač žičanih formi koje se koriste kao rješenja u avio-svemirskoj i namjenskoj industriji, kao i u drugim oblastima inženjeringa visokih preformansi.

Glavni ured u Velikoj Britaniji nalazi se u Manchesteru, a firma ima i prodajni ured u Berlinu. Također, firma ima dva proizvodna pogona u Hrvatskoj i Estoniji.