biznis
0

Britanska ambasada pruža podršku ruralnom razvoju u BiH

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević predvodio je bh. delegaciju na radnoj večeri koju je za predstavnike ovog ministarstva i resornih entitetskih ministarstava u utorak navečer u rezidenciji u Sarajevu organizirao britanski ambasador u BiH Michael Tatham.

Zirojević se zahvalio britanskom ambasadoru na interesovanju i podršci na kreiranju ruralne politike u BiH, u skladu s politikom, standardima i praksom EU.

Kao jedan od prvih zadataka, on je najavio usklađivanje dizajna postojećih ruralnih strategija i osiguranje konsenzusa u BiH za donošenje platforme usaglašenih politika i izradu Nacionalnog programa ruralnog razvoja, što je neophodno uraditi u procesu pristupanja BiH EU.

  • Projekt, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, pažnju svih uključenih strana usmjerava na razvoj ruralnih oblasti, kao i na društvene, ekonomske i političke uticaje na poboljšanje života ruralnog stanovništva, istaknuo je ministar Zirojević.

Po njegovim riječima, pažnja mora biti posvećena i razvoju i modernizaciji poljoprivrede u BiH u cjelini, uključujići i nužnost deminiranja ruralnih područja, s ciljem zadržavanja ruralnog stanovništva.

U delegaciji BiH bili su i pomoćnik ministra Zirojevića za poljoprivredu, vodu, šumarstvo i ruralni razvoj Dušan Nešković, resorni entitetski ministri Radivoje Bratić i Damir Ljubić, predstavnik Distrikta Brčko Pejo Mendeš, član delegacije Evropske komisije u BiH Johan Hese, saopćeno je u srijedu iz kabineta ministra Zirojevića.