CBI
0

Britanija ide ka najtežoj krizi u protekle tri decenije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanska privreda se ubrzano kreće ka najvećoj ekonomskoj krizi u protekle tri decenije, ocijenila je u ponedjeljak veoma uticajna Konfederacija britanske industrije (CBI) koja objedinjuje vodeće poduzetnike u zemlji.

Stručnjaci CBI-ja prognoziraju da će otočna privreda iduće godine imati negativnu stopu rasta od minus 1,7 posto, a da bi se nezaposlenost potkraj 2009. i početkom 2010. mogla uvećati na oko tri miliona, ili devet posto u odnosu na ukupan broj radno sposobnog stanovništva, javlja Reuters.

Koliko je uticaj tekuće globalne ekonomske krize na britansku privredu negativan pokazuje i procjena nacionalne Privredne komore, prema kojoj će iduće godine samo u Londonu, koji je jedan od najvećih svjetskih berzanskih centara, bez posla ostati oko 370 hiljada ljudi, ili približno osam posto ukupno zaposlenih.

Britanska privreda je već u recesiji, sudeći prema padu ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu na negativan nivo, a vlada premijera Gordona Browna je u još u septembru usvojila antikrizni paket vrijedan oko 200 milijardi funti za pomoć posrnulim domaćim kompanijama.

Prošlog mjeseca je domaćim bankama odobreno 37 milijardi funti pomoći, ali sve do sada poduzete vladine mjere nisu bile dovoljne da spriječe daljnje pogoršanje makroekonomskih pokazatelja, tvrde ekonomisti na čije se mišljenje poziva agencija Reuters.