biznis
0

Britanija i zvanično u recesiji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Podaci Nacionalnog zavoda za statistiku objavljeni u petak nisu nikoga iznenadili - Britanija je i zvanično u recesiji, prvi put za više od 15 godina.

Po općoj ocjeni, britanska ekonomija je u najtežoj situaciji u posljednjih nekoliko decenija.

Ekonomski podaci pokazuju da se privredni rast u posljednjem kvartalu 2008. godine smanjio za 1,5 posto, što je najveći tromjesečni pad od 1980. godine.

U prethodnom kvartalu rast je bio smanjen za nešto više od pola procenta.

Premijer Gordon Brown je u intervjuu za BBC ukazao na, kako je rekao, "ključnu razliku" između ove i pređašnjih recesija.

"Svaka recesija u Britaniji u posljednjih šezdeset godina bila je izazvana inflacijom, i u nekim slučajevima, plaćama koje su se otrgle kontroli i visokim kamatnim stopama. Ova recesija je, po općoj ocjeni, nešto sasvim drugo, jer je rezultat globalne krize bankarskog sistema. Sjedinjene Države su u već u recesiji, baš kao i Njemačka i zemlje eurozone. Recesija se osjeća na svakom kontinentu i u svakoj zemlji svijeta, i širi se na zemlje u razvoju. Zbog toga Amerika, Evropa i druge zemlje moraju djelovati složno i jedinstveno u pronalaženju rješenja", rekao je Brown.

Brown je za BBC najavio da će u narednih nekoliko sedmica Sjedinjene Države izglasati veliki finansijski paket i da će Evropska unija uskoro usvojiti, kako je rekao, "neke važne odluke".

BBC je tim povodom upitao Nuriela Rubinija, uglednog profesora ekonomije na njujorškom univerzitetu i jednog od rijetkih ljudi koji je predvidio ekonomsku krizu, koliko će po njegovom mišljenju recesija u Britaniji potrajati:

"Smatram da će ta recesija biti vrlo duboka i dugotrajna. Trajat će najmanje godinu i po dana, ako ne i dvije. Situacija u Britaniji je vrlo slična onoj u Sjedinjenim Državama - poslije buma na tržištu nekretnina, neumjerenog pozajmljivanja i nerealno precijenjene domaće valute, balon je pukao. Zbog svega toga za izlazak iz te ozbiljne ekonomske i finansijske krize trebat će dosta vremena", rekao je on.

U petak je, u okviru sve sumornijih ekonomskih vijesti i prognoza, objavljena i informacija da je najveći svjetski proizvođač kompjuterskih čipova, Samsung electronics, zabilježio prvi kvartalni gubitak od osnivanja firme.

Ta južnokorejska kompanija je saopćila da je u posljednjem kvartalu prošle godine poslovala sa gubitkom od 16 miliona dolara.

Samsung je najnovija u nizu elektronskih firmi, koje uključuju i Microsoft i Nokiju, koje su teško pogođene velikim padom potražnje.