Privredni oporavak
0

Britanija, Francuska i Njemačka uvode porez bankama

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Velika Britanija, Francuska i Njemačka postigle su dogovor o uvođenju poreza bankama kako bi ih natjerale da pomognu u globalnom privrednom oporavku, saoptšile su danas ove tri države.

"Vlade Francuske, Velike Britanije i Njemačke predlažu uvođenje poreza na bankarske bilanse", navodi se u saopštenju. Britanski ministar finansija George Osborne objavio je da odluka stupa na snagu od januara sljedeće godine.

Ovaj potez trebalo bi da osigura da banke "daju pošten i suštinski doprinos plaćanju bilo kakvog tereta koji se dovodi u vezu sa intervencijama vlada radi popravljanja bankarskog sistema ili finansiranja rješenja finansijskih kriza", navodi se u saopštenju.

Britanija je objavila uvođenje ovog poreza u okviru vanrednog budžeta koji je predstavljen nakon što su konzervativci premijera Davida Camerona pobijedili na izborima prošlog mjeseca.

U saopštenju se naglašava da je Njemačka krajem marta predstavila okvir za uvođenje nacionalnog poreza bankama, te da će tokom ljeta Vlada u Berlinu sastaviti prijedlog zakona.

"Francuska će predstaviti detalje svog bankarskog poreza u okviru sljedećeg budžeta", dodaje se u saopštenju.

"Sva tri poreza imaju za cilj da garantuju da banke daju pošten doprinos, usklađen sa rizikom koji predstavljaju po finansijski sistem i širu ekonomiju, kao i da ohrabre banke da prilagode svoje bilanse i umanje rizik", zaključuje se u saopštenju.
U tekstu se dodaje da će lideri Britanije, Francuske i Njemačke razgovarati o ovim prijedlozima sa međunarodnim partnerima na samitu Grupe 20 u Kanadi sljedeće sedmice.