biznis
0

Breza: Nova tvornica Perutnine Ptuj počinje proizvodnju u januaru

FENA
Perutnina Ptuj do sada je u Bosni i Hercegovini investirala oko 20 miliona eura, uspostavivši prošle godine pogon za obradu peradarskog mesa u Srpcu, te izgradnjom najsavremenije tvornice gotovih proizvoda na bazi peradarskog mesa u Brezi, koja će biti puštena u pogon krajem decembra ove godine.

Proizvodnja bi, kako je rekao danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Uprave i generalni direktor Roman Glaser, trebalo da počne u januaru 2008. godine i iz te tvornice snabdijevat će se i susjedna tržišta.

Prezentirajući nove poslovne poduhvate Perutnine Ptuj, Glaser je naglasio da je u novu tvornici u Brezi investirano oko 17 miliona eura i da će njena godišnja proizvodnja imati kapacitet 7.000 tona.

  • Tvornica u Brezi savremenija je od tvornice u Sloveniji i tu planiramo uposliti više od 200 radnika. Ovim smo nastavili da razvijamo našu strategiju internacionalizacije - rekao je Glaser.

Perutnina Ptuj godišnje proizvodi oko 70.000 tona peradarskog mesa, a sa svojim robnim markama prisutna je u više od 20 zemalja. Nosilac je mnogih certifikata u prehrambenoj industriji, a posjeduje i certifikate koji se odnose na zaštitu okoliša i halal certifikat.

Koncern Perutnina Ptuj ima oko 2.500 uposlenijka, 370 kooperanata i posljednjih je godina udvostručio obim proizvodnje i prodaje u državama nastalim na teritoriju bivše SFRJ. Ovu godinu koncern će završiti sa oko 200 miliona eura prihoda, dok je prethodna završena sa 166 miliona.