biznis
9

Brener: Firme iz BiH se moraju bolje predstaviti u inostranstvu

FENA
Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Duljko Hasić kazao je da se seminar "Ditribucija i marketing" koji je organiziran danas prvenstveno odnosi na strateške pripreme bh. privrednih subjekata u oblasti međunarodnog poslovanja kako bi unaprijedili izvozne preformanse i podigli konkurentnost.

Podsjetio je da je VTKBiH i ranije organizirala ovu vrstu seminara te da sada nastavljaju proces osposobljavanja i permanentne edukacije privrednih subjekata u skladu s njihovim potrebama.

Pojasnio je da privredni subjekti iz privatnog i državnog sektora imaju mogućnost da se upoznaju s normama iz oblasti primjene standarda međunarodnog poslovanja i načinima poslovnih aktivnosti sa zemljama s kojim BiH ima najveći obim vanjskotrgovinske saradnje.

Istakao je da su ovi seminari od ogromnog značaja za privredne subjekte kako bi napravili odgovarajuću pripremu i unaprijedili izvozne performanse.

Predavač na seminarima Hatto Brenner iz AWI Međunarodnog poslovnog servisa iz Njemačke kazao je da marketing znači pobuditi interes i povjerenje, no istakao je da postoji problem s firmama iz regije koji se odnosi na istoriju Balkana u posljednjih 20 godina.

S tim i vezi, napomenuo je da nedostaje povjerenje zemalja iz Sjeverne Evrope u pogledu funkcioniranja političkog sistema, privrede i preduzeća u regiji.

Međutim Brenner smatra da sve navedeno funkcionira te je zaključio da se BiH treba pobrinuti za svoja preduzeća i da ne treba dozvoliti proizvodnju npr. u Kini već razviti domaću proizvodnju.

"Imate obrazovane stručnjake, dobre firme, dobre organizacije komora, kao i infrastrukturu, međutim mnoge inostrane firme to ne znaju", kazao je Brenner i dodao da pokušava pobuditi interes u Njemačkoj za BiH, Srbiju i Hrvatsku, jer "tu postoji mnogo potencijala".

Poručio je da bh. firme moraju pokazati da postoje, moraju imati dobar nastup na internetu na njemačkom jeziku i učestvovati na sajmovima u inostranstvu kako bi obznanile svoje prisustvo.